Acerola tabletki – bogactwo witaminy C

Nie jest tajemnicą, że jedną z najważniejszych witamin, jakich potrzebuje nasz organizm jest witamina C. Jako jej nośnik, uważamy najczęściej cytrynę i inne cytrusy. Czy słusznie?

Nie tylko cytryny

Pomimo obiegowej opinii, w cytrynach substancji, jaką jest kwas askorbinowy, czyli witamina C, nie ma zbyt wiele. Zasadniczo, to w zestawieniu do innych owoców i warzyw, w cytrynie tej witaminy jest bardzo mało. Niemal tyle samo można odnaleźć w pomidorze, a już całkowicie biją cytrynę na głowę takie owoce, jak: kiwi, czarna porzeczka, truskawki, mango, pomarańcza, papaja, czy warzywa, jak: brokuł, brukselka, jarmuż, a w szczególności papryka. W jednej czerwonej papryce jest nawet dziesięć razy więcej witaminy C niż w cytrynie. Jest jednak jeszcze jedna roślina, niestety nie występuje w Polsce, której owoce są niezwykle bogate w ową witaminę. Okazuje się, że sytuuje się ona pod tym względem na pierwszym miejscu. Chodzi o acerolę.

Acerola – najlepsza witamina C

Acerola to krzew, naturalnie rosnący na obszarze Ameryki Środkowej. Zwana jest również „wiśnią z Barbados”, ponieważ jej owoce wyglądem nieco są podobne do wiśni. Są niewielkie i jasnoczerwone. Spożywane są na całym świecie nie ze względu na smak, ale na swoje właściwości. Witamina C naturalna substancja, znajdująca się w tym owocu w olbrzymim wręcz stężeniu, rozsławiła jego użycie dla celów medycznych. Owoce aceroli są dość nietrwałe, posłużą się do zjedzenia maksymalnie do trzech dni po zebraniu. Dlatego też, na ich podstawi, tworzy się liczne produkty spożywcze i lecznicze, takie jak acerola tabletki, ale też dżemy, syropy, galaretki, soki. Powszechne jest też mrożenie puree lub pulpy z aceroli i wywożenie jej na rynki innych krajów w takiej właśnie postaci.

Po co nam witamina C?acerola

Wszyscy wiedzą, że jest potrzebna, mało kto choćby w pełni zdaje sobie sprawę, jakie ma witamina C właściwości. Kwas askorbinowy (czyli witamina C) dostarczany organizmowi we właściwych dawkach, wspiera jego odporność. Dzięki temu, chronić przed między innymi przeziębieniem. Nie trzeba studiować medycyny, żeby wiedzieć, że na pierwsze oznaki przeziębienia jest najlepsza witamina C. A więc wiele osób, zauważywszy u siebie objawy, takie jak katar, kaszel, ból gardła, czy podwyższona temperatura, udaje się do kuchni, zaparzyć sobie herbatę z cytryną. Zalewając niestety sok z cytryny wrzątkiem, zabija się, już i tak małe ilości witaminy C znajdujące się w tym owocu. O wiele lepszym wyjściem byłoby skorzystanie z dobrodziejstw innych owoców i warzyw, spośród których acerola wybija się na sam przód, pod względem zawartości kwasu askorbinowego. Naturalnie, acerola nie występuje w Polsce, nie zerwiemy jej więc na działce, ani nie kupimy na targu czy w sklepie. Nie ma jednak kłopotów z zakupieniem jej w formie suplementu diety, takiego jak acerola tabletki.

Rola witaminy C w organizmie nie kończy się jednak na zapobieganiu przeziębieniom. Jej obecność pomaga zmniejszać ryzyko pojawienia się chorób nowotworowych, zakaźnych, jak też cukrzycy. Jest odpowiedzialna za prawidłowy proces wchłaniania żelaza, a zatem przeciwdziałania anemii. Witamina C jest też niezbędna dla prawidłowej syntezy kolagenu w organizmie.

https://soundcloud.com/kamil80